Wat een bijzondere PLUS winkel in Overasselt.

Deze locatie ‘ademt’ ondernemerschap met een bakkerij en een wasstraat.

Vijf supermarkten zijn door de jury genomineerd voor de uitverkiezing “Mooiste nieuwe supermarkt van Nederland 2021”. Dit zijn in willekeurige volgorde:PLUS Retail(Overasselt), Lidl Nederland(Almere, Oosterwold), Jan Linders(Wageningen), Jumbo Supermarkten(Goor) en PLUS Retail(Udenhout). Tijdens het Supermarktvastgoedcongres (https://lnkd.in/dSQBM9Wc) op 4 november a.s. wordt de winnaar bekend gemaakt!

Wat een bijzondere winkel van PLUS Retail in Overasselt. Deze locatie ‘ademt’ ondernemerschap met een bakkerij, een wasstraat en er komt nog een slager. Wil je weten wie de winnaar wordt van de uitverkiezing ‘Mooiste supermarkt van Nederland’? Kom dan naar het Supermarktvastgoedcongres op 4 november: https://lnkd.in/dSQBM9Wc

Nog elke dag alsof we in een film leven…’

OVERASSELT – Een supermarkt van duizend vierkante meter? Met nog eens een veel grotere échte bakkerij aansluitend op de supermarkt én een lunchroom? Met bovendien een Carwash, allemaal op één plek in Overasselt? Dat verzin je toch niet! Maar de bakkersbroers Theo en Arnold Derks verzonnen het wel!

Plus Supermarkt zoals Theo en Arnold Derks het wilden

Eigenzinnig als ze zijn, gingen ze hun eigen weg. Vaak tegen de adviezen in. Na ruim zeven jaar plannen maken, werd het toch werkelijkheid. Mét de complimenten van niet alleen de leveranciers en de Plus-organisatie, ook van de klanten. ‘Wat fijn, dat jullie in ons Overasselt zo’n supermarkt hebben gebouwd. We zijn er trots op’ is de opmerking, die Theo en Arnold steeds opnieuw te horen krijgen. “Ach”, zeggen beiden, “we zijn geboren en getogen in Overasselt. We zouden dit nergens anders wìllen doen!”

Eigenzinnig. Dat begint al bij het pand zelf, dat een Oostenrijks uiterlijk heeft. Wat anderen er ook van dachten, de broers hielden vast aan hun plan. “We kwamen veel in Oostenrijk en dit project geeft toch een vakantiegevoel aan, dat bij velen aanspreekt”, aldus de broers. Het werd tevens in ogen van velen een te grote supermarkt voor Overasselt met 3300 inwoners. “Maar, dat blijkt nu wel: het is zeven dagen per week druk! En parkeren? Geen probleem zo’n tachtig vrije parkeerplaatsen!”

Eigenzinnig, ook wat de inrichting betreft. Er werd dringend geadviseerd de lunchroom achter in de zaak te situeren. “Wij hebben gekozen voor direct bij de ingang. Dáár ontmoeten de mensen elkaar, daar kun je gemakkelijk ook zonder een boodschap te doen, even een kopje koffie nemen. Daar kan je als echtgenoot ook even wachten als deze niet mee de winkel in wil. Of in die tijd de auto wassen, want de wasboxen staan even verderop…”

Enthousiast en vol passie zijn Theo en Arnold over hun totale project. De supermarkt is helemaal toegerust volgens de nieuwste ontwikkelingen. Voor de klant is het een feestje, al snel een middagje uit. Want wat is er heerlijker dan op het terras buiten te genieten van een drankje na het bezoek aan de supermarkt, waar je als extra ‘attractie’ ook nog eens bakkers als ware artiesten kunt zien werken in de bakkerij. “Het is elke dag weer, net alsof we in een film leven…”

Overasseltse supermarkt Plus Derks geopend en mikt op hele regio

PREMIUM

Oma Derks opent samen met de kleinzoon Valentijn de nieuwe supermarkt in Overasselt. © Theo Peeters

OVERASSELT – Oma Marie Derks (82) en kleinzoon Valentijn (10) kregen woensdagochtend de eer de fonkelnieuwe Plus-supermarkt van Theo en Arnold Derks in Overasselt te openen. Een joekel van een supermarkt, bedoeld voor meer mensen dan die uit Overasselt alleen.  

Thed Maas 21-07-21, 16:38Overasselt heeft dik 3300 inwoners. Dus een supermarkt van 1000 vierkante meter is wel wat groot voor zo’n dorp. Maar dat is bewust gedaan, zegt Theo Derks. ,,We willen een regionale functie gaan vervullen. Je ziet overal dat parkeerplaatsen onder druk komen te staan: er moeten woningen gebouwd worden. Maar hier hebben we 77 parkeerplaatsen bij de winkel. We verwachten dat ook mensen van buiten Overasselt deze super zullen weten te vinden. Mensen uit uit Wijchen-Zuid, Alverna en ook Malden.”

Zoals Henriette Autsema. Ze woont ‘op Alverna’, zoals ze dat daar zeggen en gaat voor de wekelijkse boodschappen naar het winkelcentrum Dukenburg. ,,Maar dit is net zo ver en ik hou wel van de gemoedelijke, dorpse sfeer.”

De nieuwe super van binnen. © Theo Peeters

Kleinste

Niettemin is het een flinke stap. Ga maar na: op de vorige plek hadden Theo en Arnold Derks 250 vierkante meter winkelruimte. Daarmee was hun super de kleinste Plusmarkt van Nederland. En nu is hun zaak dus een van de grotere. Kan best, zeggen ze. Kijk maar naar de Plusmarkt van Nico de Witt in Beek: ook een relatief klein dorp met een grote supermarkt, maar waar ze wel tot uit Nijmegen boodschappen komen doen.

Ik heb 42 jaar in de winkel gestaan Oma Marie Derks (82), Oud-winkelier

Oma Derks – en de rest van de familie – is apetrots. Logisch. De familie verkoopt al sinds 1844 eten en levensmiddelen in Overasselt. Begonnen als boer/bakker kwamen er in 1928 kruidenierswaren bij en in latere jaren stond er Spar, Vrijevogel, Meermarkt en Coop op de gevel totdat in 2020 aansluiting werd gezocht bij de Plus. ,,Ik heb 42 jaar in de winkel gestaan”, vertelt ze. ,,Mijn man Jan (overleden in 2020, TM) deed de bakkerij achter; ik de winkel voor.”

Theo en Arnold Derks zijn inmiddels de vijfde generatie kruideniers in Overasselt. Het halve dorp was dan ook uitgelopen om de feestelijke opening bij te wonen. ,,Dit is geweldig, niet meer normaal”, jubelt inwoonster Huberdine Oosterbaan met een blik op de twee enorme hallen van de supermarkt, met bakkerij, slijterij, slagerij en andere versafdelingen en een lunchroom.

En meteen druk met klanten. © Theo Peeters

Zeven jaar

Theo en Arnold Derks zijn zeven jaar bezig geweest met plannenmakerij. ,,We stonden toen voor de vraag: verbouw op de vorige plek of nieuwbouw? Al snel kozen we voor nieuwbouw. Toen ik de eerste tekeningen zag, dachten we: wat hebben ze nou ontworpen? Maar het uiteindelijke resultaat heeft een landelijke uitstraling gekregen met een Duits-Oostenrijkse look”, aldus de broers.

,,Dit is een aanwinst voor Overasselt”, zegt oma Derks. ,,Wees welkom, maar denk wel aan de 1,5 meter.” 

Feestelijke opening van Plus Derks Overasselt

Feestelijke opening van Plus Derks Overasselt

Feestelijke opening van Plus Derks Overasselt

8 juli 2021 | Ronald Peters

Nadat de afgelopen weken al te zien was hoe een indrukwekkend winkelpand verrees aan de Lagenhof 5 in Overasselt heeft supermarkt Derks laten weten dat de nieuwe winkel officieel diens deuren gaat openen.

Op woensdag 21 juli wordt de winkel om 9.00 uur feestelijk geopend en mogen bezoekers een kijkje nemen in de nieuwe winkel, bakkerij en wasstraat.

Het nieuwe pand zal in de toekomst ook ruimte gaan bieden aan de plaatselijke keurslager Hermanussen en heeft ruim 70 parkeerplaatsen.

Cleaningstation-carwash

June 30, 2021

Berrie Wolters

Er wordt druk gebouwd aan de Lagerhof 5 in Overasselt. Binnen enkele weken moet de ruime Plus supermarkt, de brood- en banketbakkerij, de lunchroom en de carwash gaan draaien. Daarna wordt de oude locatie, zo’n 300 meter verderop midden in het centrum, gesloopt voor een nieuwbouw project. Na 7 jaar onduidelijkheid kwam er in 2020 eindelijk overeenstemming met de gemeente. Theo Derks: “In die 7 jaar investeer je natuurlijk niet in het tankstation en de bestaande carwash. Je lapt e.e.a. op en zorgt dat alles blijft draaien. Het Argos tankstation verhuist overigens niet mee en zal verdwijnen. Wel laten we enkele laadpalen plaatsen op de nieuwe locatie.”

Links Theo Derks en rechts zijn broer Arnold

De familie Derks verricht al sinds 1847 handel in Overasselt. Ik sprak Theo Derks op de nieuwe locatie. Hij in bakkerskleding want hij heeft die nacht weer in de bakkerij gewerkt, samen met zijn 2 dochters overigens, de komende generatie. “Ja, die werken al in de familiezaak. Dat wordt de 5e Derks generatie. Mooi toch. Het mooie van de nieuwe locatie is dat het zeer nabij de allereerste boerderij met bakkerij van de familie Derks ligt. Dus we zijn weer terug op het oude grondperceel.”

.

derks argos

.

Tankstation weg
Het Argos tankstation verhuist dus niet mee naar de nieuwe locatie. Hierdoor bevindt er zich straks geen tankstation meer in Overasselt en moet men hiervoor naar Grave, Heumen/Malden of Nijmegen (Dukenburg). “De gemeente wilde dit sowieso niet, maar ook wijzelf zien het opnieuw investeren in een tankstation niet meer zitten. Qua brandstofverkoop hebben we de piek allang bereikt en het zal de komende jaren alleen maar minder worden. Je investeert immers wel voor 15-20 jaar. Zoals eerder al gezegd plaatsen we wel enkele elektrische laadpalen. We hadden het tankstation sinds 1970, dus wel een afsluiting van een tijdperk.”

.

Carwash
In carwash echter ziet Theo Derks nog zeker toekomst. “Ja, dat heeft altijd goed gedraaid, ook op de oude locatie waar het visueel betreft op het randje van kunnen was. De oude roll-over is 10 jaar oud maar technisch nog in prima staat. Volgens WashTec is aanschaf van een nieuwe roll-over zonde geld en kon een revisiebeurt van de oude roll-over volstaan. Zo is het allernieuwste veiligheidsprogramma in de roll-over geprogrammeerd (spiegelbescherming, signaal indien auto te schuin staat en/of de deur niet opent/sluit). De roll-over staat inmiddels in de nieuwe washal. Er is wel een nieuwe looprail geplaatst en de oude onderkantwasser is nu mooi in de vloer gemonteerd. Ook nieuw is het bedieningsterminal bij de ingang van de washal. Hier kan de klant de programmakeuze ingeven en betalen middels bankpas, losse waskaart (te koop in de supermarkt) of onze eigen waspas. De oude luchtpomp wordt herplaatst en er komen nog 2 nieuwe stofzuigunits.” In de eerste washal staat de roll-over en in de tweede washal komen de 3 wasboxen en de technische ruimte.”

Op 21 juli is de opening gepland, dus er is nog werk aan de winkel.

washtec wasboxen

Wethouder René Waas en de familie Derks, eigenaren van supermarkt Derks uit Overasselt, plaatsten op zaterdag 20 februari, het bouwbord voor de nieuwbouw van supermarkt en bakkerij Derks in het Werklandschap Overasselt.

 
 
 
 

Update werkzaamheden

Wethouder René Waas en de familie Derks, eigenaren van supermarkt Derks uit Overasselt, plaatsten op zaterdag 20 februari, het bouwbord voor de nieuwbouw van supermarkt en bakkerij Derks in het Werklandschap Overasselt. Opening van de nieuwe supermarkt is gepland op 21 juli 2021.

 
De Plus-supermarkt van Derks komt te staan aan de Lagenhof, een nog aan te leggen straat die toegankelijk is vanaf de doorgaande Schoonenburgseweg. De Lagenhof leidt ook naar de 12 nieuwbouwwoningen, die later dit jaar achter de supermarkt worden gebouwd. Aan de zijkant van de supermarkt wordt een parkeerterrein aangelegd voor klanten. Achter de supermarkt komt een carwash.
 
Regiofunctie
Arnold Derks over de regiofunctie van zijn supermarkt: “Onlangs zijn we begonnen met de bouw van de supermarkt met 75 parkeerplaatsen. We zullen hiermee klanten uit de wijde omgeving gaan trekken. Ook slagerij Hermanussen verhuist met ons mee; een derde winkelruimte staat nog te huur.
 
Onze bakkerij wordt dankzij glazen wanden en een open XL Bake off zeer zichtbaar vanuit de winkel.
En er komt een bescheiden lunchroom met een terrasje buiten.”
 
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van het Werklandschap. Alle woningen en bedrijven die zich daar vestigen worden voorzien van warmtepompen en worden niet op het gasnet aangesloten.
De openbare ruimte wordt klimaatadaptief gemaakt. Dat wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met weersextremen als gevolg van klimaatverandering.
In het plan worden ook bomen geplaatst die voor schaduw zorgen
in de omgeving van de woningen en de supermarkt.
 
Toekomstbestendig Overasselt
Wethouder René Waas: “De gemeente is erg blij dat de nieuwbouw van de supermarkt na een lange voorbereidingstijd nu van start is gegaan. Daarmee is verzekerd dat deze – voor Overasselt belangrijke – voorziening uitgebreid en verbeterd wordt. En misschien nog wel belangrijker dat het behoud ervan ook voor de toekomst geborgd is.
 
Met de bouw van de 12 levensloopbestendige woningen wordt voorzien in de grote behoefte daaraan in Overasselt.”
 
Planning en informatie
Binnenkort start het bouwrijp maken van de nieuwe straat Lagenhof en de grond voor de woningen.
De bouw van de woningen zelf start in de zomer van 2021.
Meer informatie vindt u op www.heumen.nl/werklandschapoverasselt.
 
 
 
 
Start werkzaamheden

Eindelijk is het zover, we gaan beginnen. 

Van Bergen Bouw uit Nuland gaat voor ons een prachtige supermarkt, bakkerij en wasplaats bouwen inclusief een ruime parkeerplaats.                     
Openingsdatum is gepland op 21 juli 2021
 
De supermarkt wordt een PLUS Briljant 2.0  in de nieuwe formule veel aandacht voor aanbiedingen.                                                                                      
Alles draait om goed eten, dat vers is bereid.
Op de AGF-afdeling vindt de consument een citruseiland met onder andere de verse sinaasappelsapmachine.
 
De ambachtelijk bakkerij heeft een prominente plek in de winkel. Tussen de bakovens, werkbanken en de klant is een open ruimte. Onze klanten kunnen met hun eigen ogen zien en ervaren hoe BAKKERIJ DERKS met haar brood omgaat. We werken in de bakkerij met deegstukken, die dagelijks vers en gekoeld worden bereid. Deze worden in de winkel verder bewerkt en in de oven gebakken.                                                                                                 
Ook vlaaien en gebak worden in de winkel bereid.
 

Planning

Het voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan voor de 2e fase is 28 september 2020 door de gemeenteraad behandeld. Nu moet de grond bouwrijp worden gemaakt. De voorbereidingen voor bouw van supermarkt zijn reeds in volle gang.

 

Impressies
Impressies

Historie

Op 1 mei 2020 wordt voor de ontwikkeling van de 2e fase van het Werklandschap een bestemmingsplanwijziging in procedure gebracht. Deze wijziging is noodzakelijk, omdat de verkavelings- en ontsluitingsstructuur zijn gewijzigd ten opzichte van de oorspronkelijke planopzet en in verband met de toevoeging van de woningen.  Het bestemmingsplan 2009 heeft al bedrijvigheid mogelijk gemaakt. In plaats van bedrijvigheid wordt nu meer groen voorgesteld en een functie wonen in aansluiting op Buurderij De Lage Hof. Ook wordt het mogelijk detailhandel toe te voegen.

Er is in het gebied een knip gemaakt in de verkeersontsluiting. In het vorige plan was er een doorgaande verbinding vanaf de Schoonenburgseweg naar de Kasteelsestraat. In het nieuwe bestemmingsplan is dat niet meer mogelijk. Er komen twee ontsluitingen, namelijk de reeds aanwezige ontsluitingsweg voor de bedrijfskavels in het noorden en een geprojecteerde ontsluitingsweg voor het zorgcentrum en de nieuwe woningen vanaf de Schoonenburgseweg. Deze weg kan ook worden gebruikt voor het bevoorraden van de beoogde supermarkt annex bakkerij via de achterzijde.

Rond 5 mei is er eerst een cosmetische verbouwing in het huidige pand, waarna de broers begin 2021 een nieuwbouw-Plus willen openen in het dorp. ‘We zullen voor het eerst moeten fietsen naar het werk.’
‘Levensmiddelen Derks Bakkerij’ staat in grote letters op de gevel. De familie Derks heeft al sinds jaar en dag een supermarkt met eigen bakkerij, carwash, tankstation en woning op deze plek aan de Hoogstraat te Overasselt. Over minder dan een jaar zijn ze er weg en is de kleinste PLUS uit de Gelderse plaats verdwenen. Een paar honderd meter verderop in de straat moet dan de Plus Briljant 2.0 van de familie Derks geopend zijn.

Nieuwbouw-Plus vier keer groter
Van supertje van 230 vierkante meter stappen de Derks-broers en hun partners vanaf november over op een winkel van 1000 vierkante meter vvo. In totaal gaat het om een nieuwbouwpand van 2000 vierkante meter op een perceel van zo’n 6000 meter. Naast het pand komt de carwash. Het tankstation van familie Derks verhuist niet mee.
In het pand komt, behalve de supermarkt, een slagerij van een andere ondernemer, een lunchroom en er komt iets als een drogist, slijterij of bloemist. De exacte invulling is nog niet bekend. Arnold Derks: ‘We zijn nu toe aan de afronding, waarbij we volop medewerking krijgen vanuit de gemeente.
We zitten nu echt in een stroomversnelling.’
Dat is wel even anders geweest. ‘Zelf spelen we misschien al wel vijf jaar met het idee om te verhuizen’, zegt Theo Derks, die tijdens de zoektocht naar uitbreidmogelijkheden een bekende wethouder sprak. ‘Er ligt daar werklandschap, zei ik tegen hem, is dat niet iets voor ons?’ Vervolgens begonnen de heren, samen met de slager, plannen te maken. Maar ze kwamen er niet uit met het toenmalige college. Dat werd twee jaar geleden vervangen, waarna het project in de wacht is gezet. ‘Voor hen was er geen prioriteit.’

De ondernemers kregen het verzoek om uit te breiden circa vijf jaar geleden van de leverancier. Op de huidige locatie zag de formule te weinig ruimte voor een supermarkt. ‘Dan kun je de bakkerij verplaatsen of op die plek 200 vierkante meter extra bouwen, maar dat is een dure verbouwing. En waar sta je dan over tien jaar?’ ‘Voor de toekomst was het nodig om uit te breiden. Overasselt kent een gezonde, lichte inwonersgroei en de woningmarkt is vrijgegeven, waardoor er meer gebouwd mag worden. Mogelijk komt er achter ons nieuwbouwpand een aantal aanleunwoningen.’

 

v.l.n.r. Marc van den Ende, Huub Franssen, Arnold, Elles, Theo en Jessica Derks en Edwin Linssen

|

Door Roel Diender

Ondernemersfamilie Derks stapt over naar Plus

UTRECHT – De familie Derks runt op dit moment een filiaal van Coop in Overasselt in de provincie Gelderland, maar zal binnenkort overstappen naar Plus.

De supermarkt wordt al generaties lang gerund door de familie Derks. Op dit moment is de dagelijkse leiding in handen van de broers Arnold en Theo, samen met hun partners Elles en Jessika. Naast de supermarkt zijn zij eigenaar van een ambachtelijke bakkerij, tankstation en autowasstraat. Edwin Linssen, directeur Winkelorganisatie bij Plus Retail: “De winkel van de familie Derks is een prachtige toevoeging voor Plus. Het ondernemerschap zit in hun bloed en ik heb er sterk vertrouwen in dat dit volledig tot zijn recht kan komen in onze coöperatie van zelfstandig ondernemers.”

Briljant 2.0
Naast de winkel van de familie Dirks komt er november nog een Plus bij  in Overasselt. Aan de rand van de gemeente wordt een Briljant 2.0 supermarkt gerealiseerd, de nieuwste formule van Plus. In een 2.000 vierkante meter groot winkelpand zit niet alleen de supermarkt, maar is ook ruimte voor de eigen bakkerij, een lunchroom, plaatselijke slagerij en een nog nader te bepalen andere lokale ondernemer.

Bron: Levensmiddelenkrant