PLUS-DERKS, AL ANDERHALF JAAR DE TROTS VAN OVERASSELT
DOOR MIEKE DE GRAAFF

Dat de grote supermarkt aan de Lagenhof van toegevoegde waarde is voor Overasselt is wel duidelijk. De winkel biedt een breed assortiment aan producten en voldoende ruimte om een praatje te maken met wie je daar tegenkomt.
Een mooie plek voor ontmoeting waar veel dorpelingen dankbaar gebruik van maken.
Maar hoe is het de eigenaren, Theo en Arnold Derks, in die anderhalf jaar vergaan? Bij een lekker kopje koffie in hun lunchroom ben ik door hen bijgepraat.
Het was een hele stap, of eigenlijk wel een sprong in het diepe, om vanuit de kleinschalige
winkel aan de Hoogstraat te investeren in het megabedrijf dat er nu staat. Zij moesten zelf alle keuzes maken, maar werden daarin gelukkig wel begeleid door PLUS-Retail. Vooral het eerste half jaar was moeilijk. Na de feestdagen kwam in januari pas de rust om alles te overzien
en op een rijtje te zetten. Inmiddels is het draaiboek compleet en loopt alles op rolletjes.
De heren zijn tevreden over het resultaat.
Op de begroting blijft voldoende geld over om in het bedrijf te investeren, zoals bijvoorbeeld een
verbetering van de lunchroom.
Enthousiast en met kennis van zaken vertellen Theo en Arnold over alle technische snufjes die hun bedrijf
ook toekomstbestendig moeten maken.
Zoals o.m. de supermoderne oven in de bakkerij, de klimaatbeheersing in de winkel en de digitale
prijskaartjes in de schappen.
Op mijn vraag naar de invloed die de prijsstijgingen hebben op het koopgedrag van
hun klanten, hebben zij wel een antwoord.
De inflatie is rond de 10%, maar wat de klanten nu meer dan voorheen afrekenen bij de kassa is ca. 5%.
Hieraan kun je zien dat er meer gebruik wordt gemaakt van acties en er wordt vaker
gekozen voor producten uit de B- of C- klasse zoals het eigen Plus-merk.
Voor Overasselt is het een prachtige voorziening, maar ook de klanten die van heinde en verre
komen zorgen voor het draagvlak dat nodig is voor het voortbestaan hiervan.
Voor hen ligt de royale parkeerplaats er uitnodigend bij.
Wijwensen de familie Derks veel succes met dit mooie bedrijf.

Aangeboden door Van Bergen Industriebouw

PLUS: ‘Intensief samenwerken in bouwteam levert hogere doorloopsnelheid en kostenbesparing op’

Vertrouwen als drijvende kracht, met een optimaal projectresultaat als doelstelling. En daarbij ook nog meer transparantie, tevredenheid, kostenbesparingen en een hogere doorloopsnelheid. Kan dat? Ja, zegt Arnold Derks, mede eigenaar van supermarkt PLUS in Overasselt. „Intensieve samenwerkingsvormen, zoals een bouwteamconstructie, zijn de sleutel tot succes.”

Crissy Mulder 3 maart 2022

Derks Plus Overasselt 3 min

Voor zijn spiksplinternieuwe PLUS-supermarkt, kozen de gebroeders Derks voor een samenwerking in een bouwteam: een contractvorm waarbij de opdrachtgever, aannemer (Van Bergen Industriebouw) en deskundigen nauw met elkaar samenwerken.

Voor zijn spiksplinternieuwe PLUS-supermarkt, kozen de gebroeders Derks voor een samenwerking in een bouwteam: een contractvorm waarbij de opdrachtgever, aannemer (Van Bergen Industriebouw) en deskundigen nauw met elkaar samenwerken. Dat wil zeggen dat deze partijen, al vanaf de ontwerpfase, met elkaar in contact staan. Samen kijken zij, nog voordat er bindende afspraken over de realisatie gemaakt worden, naar de beste en meest efficiënte wijze om dit te doen. Het succes van zo’n bouwteam? Dat zit hem volgens Derks in gelijkwaardigheid, onderling vertrouwen, de juiste samenstelling van kennis en vaardigheden en misschien nog wel het meest belangrijkst: het voor ogen houden van het gemeenschappelijke doel.

Hecht familiebedrijf sinds 1844

De PLUS van Derks kent een lange familiegeschiedenis. „Al sinds 1844 verkoopt onze familie eten en levensmiddelen in Overasselt. Sinds 2020 doen we dat onder de PLUS-formule. Mijn broer staat in de bakkerij, mijn schoonzus in de supermarkt en mijn vrouw en ik doen het management en de administratie. Met onze eerste locatie zaten wij in het centrum van Overasselt, maar daar groeiden we uit ons jasje. We wilden groter en kregen een locatie, net buiten het dorp, op het oog. Na goedkeuring van de gemeente, zochten we naar een aannemer. Onze nummer één eis? De locatie moest eigenlijk al klaar zijn nog voor de bouw begon, want elke week dat je later opengaat, kost je omzet.”

1000 vierkante meter

Overasselt telt slechts zo’n 3300 inwoners. Dus een supermarkt van duizend vierkante meter lijkt misschien wat groot voor zo’n dorp. Toch is het een hele bewuste keus, zegt Derks. „Overal zie je dat parkeerplaatsen onder druk komen te staan, want er moeten woningen gebouwd worden. Maar hier hebben we 77 parkeerplaatsen bij de winkel. Zo willen wij ook mensen van buiten Overasselt aantrekken en een regionale functie vervullen.”

Stukje Oostenrijk in Overasselt

PLUS gaf Derks het vertrouwen de regie in eigen handen te nemen. Daarmee werd hij het eerste aanspreekpunt met aanvragen richting het gebouw; van ontwerp tot uitvoering en van nieuwbouw tot afbouw. Vanuit die verantwoordelijkheid koos Derks voor een samenwerking in een bouwteam. „Dezelfde partijen waren betrokken en continu met elkaar in gesprek over het proces. Dat versnelde de procedure. Daarbij waren wij, dankzij de hechte samenwerking met Van Bergen Industriebouw, beter in staat de risico’s te overzien en te beheersen. Dankzij het bundelen van ervaring en kennis, kwam het project op de meeste efficiënte wijze tot stand.”

‘’Het resultaat? Een ruime supermarkt, zonder plafond en met een grote open bakkerij, geheel volgens de Oostenrijkse look”

Gebroeders Derks van supermarkt PLUS in Overasselt

Het resultaat? Een ruime supermarkt, zonder plafond en met een grote open bakkerij. Geheel volgens de Oostenrijkse look. „Een beetje gekscherend zeggen wij weleens dat we twee koeienstallen tegen elkaar aan gezet hebben, want in de praktijk komt het daar ook op neer. Mijn broer en ik deden de inspiratie voor dat concept in Oostenrijk op. Daar zie je veel ruim opgezette supermarkten met een lunchroom en open bakkerij. Die look & feel combineerden we met de PLUS formule 2.0.”

In vier maanden een nieuwe supermarkt

Dankzij dit concept straalt de winkel rust uit, zegt Derks. En dat trekt mensen aan. „De omzet stijgt wekelijks en we werken nu al ver boven onze begroting. Daarbij zijn we in 2021 genomineerd voor ‘Mooiste nieuwe supermarkt van Nederland.” Toch moest Derks in de eerste bouwfase nog even wennen. „Ik weet nog dat ik dacht: ‘Er gebeurt helemaal niets’, maar toen begreep ik nog niet dat Van Bergen Industriebouw van het ‘doordacht plannen’ is. Eerst de planning en de inkoop gereed, nog voordat er één schep grond verzet wordt. En jawel hoor, die werkwijze wierp al snel zijn vruchten af. In slechts vier maanden tijd stond en een spiksplinternieuwe PLUS. Van Bergen Industriebouw kreeg het zelfs voor elkaar om drie weken eerder klaar te zijn met de ruwbouw, zodat PLUS er nog eerder in kon voor de afbouw.”

‘’Wat je met de heren afspreekt, komen ze ook na”

Arnold Derks, mede eigenaar van supermarkt PLUS in Overasselt

De reden van dat snelle succes? Dat zijn toch die korte lijntjes, zegt Derks. „Van Bergen Industriebouw was altijd bereikbaar en dacht nooit in problemen, maar altijd in oplossingen. Tijdens het hele proces, van begin tot eind, verliep de samenwerking prettig. De afspraken die gemaakt werden, werden nagekomen. Van prijs tot planning. Natuurlijk wilde ik als ondernemer zo snel mogelijk open. Het liefst al begin in plaats van eind juni, maar daar was Van Bergen Industriebouw duidelijk over: dat kan niet, want dat gaat ten koste van de kwaliteit. Nee, deze mannen hielden mij geen ‘mooie praatjes’ voor. Wat je met de heren afspreekt, komen ze ook na.”

Dit artikel kwam tot stand samen met Van Bergen Industriebouw. Kijk voor meer informatie op https://www.vanbergenbouw.nl.

‘Kansen? De huisvrouw’ 

Het is dagelijkse kost bij Derks Overasselt; de vrouw doet de boodschappen en de man dood de tijd door zijn auto door de wasstraat te halen. “En tot voor kort konden ze bij ons op de oude locatie ook nog brandstof tanken, maar hier hebben we gekozen voor laadpalen.”   

De verf van de carwash (een roll-over en drie wasboxen) is nog maar net droog of de eerste auto’s meldden zich bij de opening twee maand geleden al voor de ingang. “Ja, ze wisten ons meteen goed te vinden”, glundert Theo Derks. Hij is samen met zijn broer Arnold eigenaar van de wasstraat, die onderdeel uitmaakt van een groter geheel. “We hebben een Plus-supermarkt, een bakkerij en lunchroom. En op de oude locatie hadden we er ook nog een tankstation bij”, legt Derks uit. Met de verhuizing naar de nieuwe locatie aan de Hoogstraat is die komen te vervallen. “Nee, het liep best goed. Dat heeft ons dus ook wel een beetje pijn gedaan, maar de gemeente stelde het als eis. De grond waarop we hebben gebouwd was namelijk van de gemeente, dus ze hadden wel wat in de melk te brokkelen.” 

Van generatie op generatie 

Derks in Overasselt is een familiebedrijf, dat van generatie op generatie voortleeft. De broers Theo en Arnold zijn de vijfde generatie. De nieuwbouwplannen die zij hadden speelden al jaren. “Acht jaar geleden zei de wethouder al tegen ons; let op waar het naar toe ontwikkelt. Elektriciteit en waterstof worden steeds belangrijker. Daarin moet je investeren. En onze cijfers bevestigden die opmerking ook; de omzet van de brandstoffen liep al enige jaren gestaag terug. Vooral door de toegenomen concurrentie en de lage prijzen van de onbemande stations om ons heen. Bijvoorbeeld de Tango in Heumen. Maar goed, we waren als bemand station wel uniek in onze service, daarmee bonden we ook een grote groep vaste klanten aan ons. Vandaar dat we er ook niet vanaf wilden. Maar toch moest het, we wilden nieuw bouwen en daar waren nu eenmaal voorwaarden aan verbonden.”  

Niet rouwig 

Maar als Derks terugblikt, dan is hij niet helemaal rouwig om het verlies van het tankstation. “Als ik zie hoe snel de energietransitie gaat met de opkomst van de elektrische auto voorop, dan weet ik niet goed hoelang wij nog bestaansrecht zouden hebben gehad. Bovendien waren de investeringen fors, en we hadden ook net vijf jaar voor de verhuizing een flinke investering gedaan. Dus misschien is het goed zo.” 

Laadpalen van 22kW 

Derks presenteert in Overasselt een uniek concept. De grote Plus-supermarkt is de klantentrekker, daarnaast is er een eigen bakkerij met lunchroom, een wasstraat en vier laadpalen. “In die laadpalen hebben we flink geïnvesteerd, het zijn 22kW-laders. Deze zijn sneller dan de thuisladers, maar minder snel dan de snelladers. Maar prima voor hier; mensen doen een half uurtje boodschappen en dan is de auto toch weer redelijk opgeladen”, vertelt Derks. De palen zijn eigendom, het verdienmodel erachter; Derks koopt elektra in en verkoopt deze voor een iets hogere prijs. “Het gaat aardig, maar het kan altijd meer. Daarom kijken we ook naar hoe we er meer ruchtbaarheid aan kunnen geven.” 

Oude rollover verhuisde mee 

Die ruchtbaarheid is er al wel als het om de wasstraat gaat. “Ook op onze oude locatie hadden we al een wasstraat en wasboxen. Maar we hebben het hier grootser neergezet, maar wel de ‘oude’ rollover van WashTec meeverhuisd. Die was nog prima, zeker na de revisie. We deden een kleine 200 wasbeurten in de week, nu hopen we op een verdubbeling. En het gaat al aardig die kant op”, zegt een enthousiaste Derks. De locatie is onbemand. “We hebben er weinig omkijken naar, ook in de oude situatie al. En nu hebben klanten nog het voordeel dat ze niet eens naar binnen hoeven voor om af te rekenen. Pinnen kan bij de ingang van de wasstraat en bij de wasboxen.”  

Hagelnieuw 

Die wasboxen zijn overigens hagelnieuw. “De oude waren versleten, dus we hebben alles vernieuwd. En gek genoeg, dat loopt als een trein. Kijk, het zijn toch vooral de mannen die de auto wassen terwijl de vrouw de boodschappen doet. Of het zijn de mannen die er hier speciaal voor komen; even de auto wassen en weer terug naar huis.” En om de klandizie verder aan te wakkeren denkt Derks al na over leuke promotieacties. “Waar nog kansen liggen? Dat is bij de groep huisvoruwen die hier boodschappen doet. Daarom denken we aan een kraskaart bij een bepaald bedrag aan boodschappen waarmee iedereen korting krijgt op het wassen.” 

Streamer 

‘Acht jaar geleden zei de wethouder al tegen ons; let op waar het naar toe ontwikkelt. Elektriciteit en waterstof worden steeds belangrijker. Daarin moet je investeren.’ 

Derks Carwash combineert auto`s wassen met een bakkerij en supermarkt

Je doet vaker boodschappen dan dat je tankt volgooit, redeneert Arnold Derks. De ondernemer runt Carwash Derks en een grote Plus Supermarkt met eigen bakkerij in Overasselt. De carwash heeft een rollover en een drietal wasboxen.

Een supermarkt voor de dagelijkse boodschappen combineert heel goed met een carwash. Zelfs beter dan een tankstation dat doet. Arnold Derks van Derks Carwash in Overasselt is er stellig over. Recent is de onderneming die hij samen met broer Arnold runt, verhuisd van de ene kant van het dorp naar de andere kant.

Verhuizing

Wie Overasselt binnen komt rijden over de N846 de ziet aan de rechterkant van de doorgaande weg een kleine groene Pluswinkel, met daarachter een tankstation. Het geheel doet verlaten aan. Een groot en in het oog springend bord wijst de weg; de supermarkt hier is gesloten, je moet verderop in het dorp zijn. Even verderop ligt een volledig nieuwe supermarkt. Dankzij het gebruik van houten balken en puntdaken heeft het geheel een Oostenrijkse uitstraling. De winkel heeft een gezellig terras waar verse broodjes worden geserveerd. Op verschillende plekken staan houten plantenbakken opgesteld. De parkeerplaats met 80 plaatsen, inclusief laadpaalplaatsen, is opgeruimd en schoon. Het is een frisse plek om te verblijven. Schuin achter de winkel zie je Carwash Derks: een carwash met onbemande rollover en drie wasboxen.

Dagelijkse boodschappen

Waar Derks op de oude plek tankstation, carwash en supermarkt combineerde, is op de nieuwe locatie alleen winkel en carwash te vinden. De ondernemer ziet meer in de combinatie van carwash met supermarkt. Door de schaalvergroting van de supermarkt is Derks overgestapt van een lokale naar een regionale functie, wat de verhuizing en uitbreiding van de carwash rechtvaardigt, ook al is er geen tankstation meer bij. “Klanten doen vaker boodschappen dan dat ze komen tanken,” klinkt de logische uitleg van Derks.

Keuzes

Het tankstation is nu gesloten. De ondernemer legt uit dat tankstationondernemers momenteel voor verschillende keuzes staan. Ga je mee in de energietransitie (en zo ja, op welke manier) of sluit je de deuren? Ga je voor laden, waterstof, andere alternatieven? Derks licht zijn overweging om te sluiten toe: “het vraagt om grote investeringen en in de regio is voldoende concurrentie. Ik besloot de focus te legen op supermarkt, bakkerij en carwash. Naast de energietransitie tanken mensen ook nog eens steeds minder vaak, elektrische auto’s worden voor de deur geladen. En een tweede auto is er steeds minder vaak bij. Maar boodschappen heb je altijd nodig.”

Wascijfers

Dat die combinatie goed werkt, blijkt uit de wascijfers van de carwash. Bij die kleine supermarkt werden 150 tot 200 wasbeurten in een week gedraaid op de machine van WashTec. Derks ziet een verdubbeling daarvan gebeuren. “De wasboxen zijn ook een hit”, vertelt hij. “Deze zijn nieuw, modern en van alles voorzien. We zien nu al dat we goed gevonden worden, zelfs zonder dat de promotie van start is gegaan.”

“De carwash is eigenlijk liefhebberij,” zegt Derks, die zelf in een witte, elektrische Peugeot 5008 rijdt. Hij pakt regelmatig het beste programma mee. “De locatie is onbemand. Nieuwbouw vraagt een behoorlijke investering. De core business is het technische aspect, niet het personeel.”

Aanpassingen

Bij Derks wordt net als op de oude locatie gewassen met een WashTec. De machine kon nog wel even mee. Wel zijn de nodige aanpassingen gedaan, vertelt Derks. De rollover heeft nu een spatscherm, de borstels zijn vervangen en de machine is aangesloten op een nieuw bestaalsysteem. Klanten rekenen ofwel af in de lunchroom, ofwel bij de POS naast de machine. Een waspas is ook aan de balie aan te schaffen. Het gebouw waarin de rollover staat is afgesloten met roldeuren, voor het geluid in de omgeving. De chemie is ook van WashTec. “Wel zo makkelijk met de afstellingen”, zegt Derks. “Het werkt gewoon goed met elkaar.”

De nieuwbouw van zowel supermarkt als carwash is snel gegaan. Toen alle knopen eenmaal waren doorgehakt stond de locatie binnen vier maanden. “Stroom en water op tijd aangesloten krijgen was meer strijd dan het verhuizen en opknappen van de machine”, lacht Derks.

Wat een bijzondere PLUS winkel in Overasselt.

Deze locatie ‘ademt’ ondernemerschap met een bakkerij en een wasstraat.

Vijf supermarkten zijn door de jury genomineerd voor de uitverkiezing “Mooiste nieuwe supermarkt van Nederland 2021”. Dit zijn in willekeurige volgorde:PLUS Retail(Overasselt), Lidl Nederland(Almere, Oosterwold), Jan Linders(Wageningen), Jumbo Supermarkten(Goor) en PLUS Retail(Udenhout). Tijdens het Supermarktvastgoedcongres (https://lnkd.in/dSQBM9Wc) op 4 november a.s. wordt de winnaar bekend gemaakt!

Wat een bijzondere winkel van PLUS Retail in Overasselt. Deze locatie ‘ademt’ ondernemerschap met een bakkerij, een wasstraat en er komt nog een slager. Wil je weten wie de winnaar wordt van de uitverkiezing ‘Mooiste supermarkt van Nederland’? Kom dan naar het Supermarktvastgoedcongres op 4 november: https://lnkd.in/dSQBM9Wc

Nog elke dag alsof we in een film leven…’

OVERASSELT – Een supermarkt van duizend vierkante meter? Met nog eens een veel grotere échte bakkerij aansluitend op de supermarkt én een lunchroom? Met bovendien een Carwash, allemaal op één plek in Overasselt? Dat verzin je toch niet! Maar de bakkersbroers Theo en Arnold Derks verzonnen het wel!

Plus Supermarkt zoals Theo en Arnold Derks het wilden

Eigenzinnig als ze zijn, gingen ze hun eigen weg. Vaak tegen de adviezen in. Na ruim zeven jaar plannen maken, werd het toch werkelijkheid. Mét de complimenten van niet alleen de leveranciers en de Plus-organisatie, ook van de klanten. ‘Wat fijn, dat jullie in ons Overasselt zo’n supermarkt hebben gebouwd. We zijn er trots op’ is de opmerking, die Theo en Arnold steeds opnieuw te horen krijgen. “Ach”, zeggen beiden, “we zijn geboren en getogen in Overasselt. We zouden dit nergens anders wìllen doen!”

Eigenzinnig. Dat begint al bij het pand zelf, dat een Oostenrijks uiterlijk heeft. Wat anderen er ook van dachten, de broers hielden vast aan hun plan. “We kwamen veel in Oostenrijk en dit project geeft toch een vakantiegevoel aan, dat bij velen aanspreekt”, aldus de broers. Het werd tevens in ogen van velen een te grote supermarkt voor Overasselt met 3300 inwoners. “Maar, dat blijkt nu wel: het is zeven dagen per week druk! En parkeren? Geen probleem zo’n tachtig vrije parkeerplaatsen!”

Eigenzinnig, ook wat de inrichting betreft. Er werd dringend geadviseerd de lunchroom achter in de zaak te situeren. “Wij hebben gekozen voor direct bij de ingang. Dáár ontmoeten de mensen elkaar, daar kun je gemakkelijk ook zonder een boodschap te doen, even een kopje koffie nemen. Daar kan je als echtgenoot ook even wachten als deze niet mee de winkel in wil. Of in die tijd de auto wassen, want de wasboxen staan even verderop…”

Enthousiast en vol passie zijn Theo en Arnold over hun totale project. De supermarkt is helemaal toegerust volgens de nieuwste ontwikkelingen. Voor de klant is het een feestje, al snel een middagje uit. Want wat is er heerlijker dan op het terras buiten te genieten van een drankje na het bezoek aan de supermarkt, waar je als extra ‘attractie’ ook nog eens bakkers als ware artiesten kunt zien werken in de bakkerij. “Het is elke dag weer, net alsof we in een film leven…”

Overasseltse supermarkt Plus Derks geopend en mikt op hele regio

PREMIUM

Oma Derks opent samen met de kleinzoon Valentijn de nieuwe supermarkt in Overasselt. © Theo Peeters

OVERASSELT – Oma Marie Derks (82) en kleinzoon Valentijn (10) kregen woensdagochtend de eer de fonkelnieuwe Plus-supermarkt van Theo en Arnold Derks in Overasselt te openen. Een joekel van een supermarkt, bedoeld voor meer mensen dan die uit Overasselt alleen.  

Thed Maas 21-07-21, 16:38Overasselt heeft dik 3300 inwoners. Dus een supermarkt van 1000 vierkante meter is wel wat groot voor zo’n dorp. Maar dat is bewust gedaan, zegt Theo Derks. ,,We willen een regionale functie gaan vervullen. Je ziet overal dat parkeerplaatsen onder druk komen te staan: er moeten woningen gebouwd worden. Maar hier hebben we 77 parkeerplaatsen bij de winkel. We verwachten dat ook mensen van buiten Overasselt deze super zullen weten te vinden. Mensen uit uit Wijchen-Zuid, Alverna en ook Malden.”

Zoals Henriette Autsema. Ze woont ‘op Alverna’, zoals ze dat daar zeggen en gaat voor de wekelijkse boodschappen naar het winkelcentrum Dukenburg. ,,Maar dit is net zo ver en ik hou wel van de gemoedelijke, dorpse sfeer.”

De nieuwe super van binnen. © Theo Peeters

Kleinste

Niettemin is het een flinke stap. Ga maar na: op de vorige plek hadden Theo en Arnold Derks 250 vierkante meter winkelruimte. Daarmee was hun super de kleinste Plusmarkt van Nederland. En nu is hun zaak dus een van de grotere. Kan best, zeggen ze. Kijk maar naar de Plusmarkt van Nico de Witt in Beek: ook een relatief klein dorp met een grote supermarkt, maar waar ze wel tot uit Nijmegen boodschappen komen doen.

Ik heb 42 jaar in de winkel gestaan Oma Marie Derks (82), Oud-winkelier

Oma Derks – en de rest van de familie – is apetrots. Logisch. De familie verkoopt al sinds 1844 eten en levensmiddelen in Overasselt. Begonnen als boer/bakker kwamen er in 1928 kruidenierswaren bij en in latere jaren stond er Spar, Vrijevogel, Meermarkt en Coop op de gevel totdat in 2020 aansluiting werd gezocht bij de Plus. ,,Ik heb 42 jaar in de winkel gestaan”, vertelt ze. ,,Mijn man Jan (overleden in 2020, TM) deed de bakkerij achter; ik de winkel voor.”

Theo en Arnold Derks zijn inmiddels de vijfde generatie kruideniers in Overasselt. Het halve dorp was dan ook uitgelopen om de feestelijke opening bij te wonen. ,,Dit is geweldig, niet meer normaal”, jubelt inwoonster Huberdine Oosterbaan met een blik op de twee enorme hallen van de supermarkt, met bakkerij, slijterij, slagerij en andere versafdelingen en een lunchroom.

En meteen druk met klanten. © Theo Peeters

Zeven jaar

Theo en Arnold Derks zijn zeven jaar bezig geweest met plannenmakerij. ,,We stonden toen voor de vraag: verbouw op de vorige plek of nieuwbouw? Al snel kozen we voor nieuwbouw. Toen ik de eerste tekeningen zag, dachten we: wat hebben ze nou ontworpen? Maar het uiteindelijke resultaat heeft een landelijke uitstraling gekregen met een Duits-Oostenrijkse look”, aldus de broers.

,,Dit is een aanwinst voor Overasselt”, zegt oma Derks. ,,Wees welkom, maar denk wel aan de 1,5 meter.” 

Feestelijke opening van Plus Derks Overasselt

Feestelijke opening van Plus Derks Overasselt

Feestelijke opening van Plus Derks Overasselt

8 juli 2021 | Ronald Peters

Nadat de afgelopen weken al te zien was hoe een indrukwekkend winkelpand verrees aan de Lagenhof 5 in Overasselt heeft supermarkt Derks laten weten dat de nieuwe winkel officieel diens deuren gaat openen.

Op woensdag 21 juli wordt de winkel om 9.00 uur feestelijk geopend en mogen bezoekers een kijkje nemen in de nieuwe winkel, bakkerij en wasstraat.

Het nieuwe pand zal in de toekomst ook ruimte gaan bieden aan de plaatselijke keurslager Hermanussen en heeft ruim 70 parkeerplaatsen.

Cleaningstation-carwash

June 30, 2021

Berrie Wolters

Er wordt druk gebouwd aan de Lagerhof 5 in Overasselt. Binnen enkele weken moet de ruime Plus supermarkt, de brood- en banketbakkerij, de lunchroom en de carwash gaan draaien. Daarna wordt de oude locatie, zo’n 300 meter verderop midden in het centrum, gesloopt voor een nieuwbouw project. Na 7 jaar onduidelijkheid kwam er in 2020 eindelijk overeenstemming met de gemeente. Theo Derks: “In die 7 jaar investeer je natuurlijk niet in het tankstation en de bestaande carwash. Je lapt e.e.a. op en zorgt dat alles blijft draaien. Het Argos tankstation verhuist overigens niet mee en zal verdwijnen. Wel laten we enkele laadpalen plaatsen op de nieuwe locatie.”

Links Theo Derks en rechts zijn broer Arnold

De familie Derks verricht al sinds 1847 handel in Overasselt. Ik sprak Theo Derks op de nieuwe locatie. Hij in bakkerskleding want hij heeft die nacht weer in de bakkerij gewerkt, samen met zijn 2 dochters overigens, de komende generatie. “Ja, die werken al in de familiezaak. Dat wordt de 5e Derks generatie. Mooi toch. Het mooie van de nieuwe locatie is dat het zeer nabij de allereerste boerderij met bakkerij van de familie Derks ligt. Dus we zijn weer terug op het oude grondperceel.”

.

derks argos

.

Tankstation weg
Het Argos tankstation verhuist dus niet mee naar de nieuwe locatie. Hierdoor bevindt er zich straks geen tankstation meer in Overasselt en moet men hiervoor naar Grave, Heumen/Malden of Nijmegen (Dukenburg). “De gemeente wilde dit sowieso niet, maar ook wijzelf zien het opnieuw investeren in een tankstation niet meer zitten. Qua brandstofverkoop hebben we de piek allang bereikt en het zal de komende jaren alleen maar minder worden. Je investeert immers wel voor 15-20 jaar. Zoals eerder al gezegd plaatsen we wel enkele elektrische laadpalen. We hadden het tankstation sinds 1970, dus wel een afsluiting van een tijdperk.”

.

Carwash
In carwash echter ziet Theo Derks nog zeker toekomst. “Ja, dat heeft altijd goed gedraaid, ook op de oude locatie waar het visueel betreft op het randje van kunnen was. De oude roll-over is 10 jaar oud maar technisch nog in prima staat. Volgens WashTec is aanschaf van een nieuwe roll-over zonde geld en kon een revisiebeurt van de oude roll-over volstaan. Zo is het allernieuwste veiligheidsprogramma in de roll-over geprogrammeerd (spiegelbescherming, signaal indien auto te schuin staat en/of de deur niet opent/sluit). De roll-over staat inmiddels in de nieuwe washal. Er is wel een nieuwe looprail geplaatst en de oude onderkantwasser is nu mooi in de vloer gemonteerd. Ook nieuw is het bedieningsterminal bij de ingang van de washal. Hier kan de klant de programmakeuze ingeven en betalen middels bankpas, losse waskaart (te koop in de supermarkt) of onze eigen waspas. De oude luchtpomp wordt herplaatst en er komen nog 2 nieuwe stofzuigunits.” In de eerste washal staat de roll-over en in de tweede washal komen de 3 wasboxen en de technische ruimte.”

Op 21 juli is de opening gepland, dus er is nog werk aan de winkel.

washtec wasboxen

Wethouder René Waas en de familie Derks, eigenaren van supermarkt Derks uit Overasselt, plaatsten op zaterdag 20 februari, het bouwbord voor de nieuwbouw van supermarkt en bakkerij Derks in het Werklandschap Overasselt.

 
 
 
 

Update werkzaamheden

Wethouder René Waas en de familie Derks, eigenaren van supermarkt Derks uit Overasselt, plaatsten op zaterdag 20 februari, het bouwbord voor de nieuwbouw van supermarkt en bakkerij Derks in het Werklandschap Overasselt. Opening van de nieuwe supermarkt is gepland op 21 juli 2021.

 
De Plus-supermarkt van Derks komt te staan aan de Lagenhof, een nog aan te leggen straat die toegankelijk is vanaf de doorgaande Schoonenburgseweg. De Lagenhof leidt ook naar de 12 nieuwbouwwoningen, die later dit jaar achter de supermarkt worden gebouwd. Aan de zijkant van de supermarkt wordt een parkeerterrein aangelegd voor klanten. Achter de supermarkt komt een carwash.
 
Regiofunctie
Arnold Derks over de regiofunctie van zijn supermarkt: “Onlangs zijn we begonnen met de bouw van de supermarkt met 75 parkeerplaatsen. We zullen hiermee klanten uit de wijde omgeving gaan trekken. Ook slagerij Hermanussen verhuist met ons mee; een derde winkelruimte staat nog te huur.
 
Onze bakkerij wordt dankzij glazen wanden en een open XL Bake off zeer zichtbaar vanuit de winkel.
En er komt een bescheiden lunchroom met een terrasje buiten.”
 
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van het Werklandschap. Alle woningen en bedrijven die zich daar vestigen worden voorzien van warmtepompen en worden niet op het gasnet aangesloten.
De openbare ruimte wordt klimaatadaptief gemaakt. Dat wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met weersextremen als gevolg van klimaatverandering.
In het plan worden ook bomen geplaatst die voor schaduw zorgen
in de omgeving van de woningen en de supermarkt.
 
Toekomstbestendig Overasselt
Wethouder René Waas: “De gemeente is erg blij dat de nieuwbouw van de supermarkt na een lange voorbereidingstijd nu van start is gegaan. Daarmee is verzekerd dat deze – voor Overasselt belangrijke – voorziening uitgebreid en verbeterd wordt. En misschien nog wel belangrijker dat het behoud ervan ook voor de toekomst geborgd is.
 
Met de bouw van de 12 levensloopbestendige woningen wordt voorzien in de grote behoefte daaraan in Overasselt.”
 
Planning en informatie
Binnenkort start het bouwrijp maken van de nieuwe straat Lagenhof en de grond voor de woningen.
De bouw van de woningen zelf start in de zomer van 2021.
Meer informatie vindt u op www.heumen.nl/werklandschapoverasselt.
 
 
 
 
Start werkzaamheden

Eindelijk is het zover, we gaan beginnen. 

Van Bergen Bouw uit Nuland gaat voor ons een prachtige supermarkt, bakkerij en wasplaats bouwen inclusief een ruime parkeerplaats.                     
Openingsdatum is gepland op 21 juli 2021
 
De supermarkt wordt een PLUS Briljant 2.0  in de nieuwe formule veel aandacht voor aanbiedingen.                                                                                      
Alles draait om goed eten, dat vers is bereid.
Op de AGF-afdeling vindt de consument een citruseiland met onder andere de verse sinaasappelsapmachine.
 
De ambachtelijk bakkerij heeft een prominente plek in de winkel. Tussen de bakovens, werkbanken en de klant is een open ruimte. Onze klanten kunnen met hun eigen ogen zien en ervaren hoe BAKKERIJ DERKS met haar brood omgaat. We werken in de bakkerij met deegstukken, die dagelijks vers en gekoeld worden bereid. Deze worden in de winkel verder bewerkt en in de oven gebakken.                                                                                                 
Ook vlaaien en gebak worden in de winkel bereid.
 

Planning

Het voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan voor de 2e fase is 28 september 2020 door de gemeenteraad behandeld. Nu moet de grond bouwrijp worden gemaakt. De voorbereidingen voor bouw van supermarkt zijn reeds in volle gang.

 

Impressies
Impressies

Historie

Op 1 mei 2020 wordt voor de ontwikkeling van de 2e fase van het Werklandschap een bestemmingsplanwijziging in procedure gebracht. Deze wijziging is noodzakelijk, omdat de verkavelings- en ontsluitingsstructuur zijn gewijzigd ten opzichte van de oorspronkelijke planopzet en in verband met de toevoeging van de woningen.  Het bestemmingsplan 2009 heeft al bedrijvigheid mogelijk gemaakt. In plaats van bedrijvigheid wordt nu meer groen voorgesteld en een functie wonen in aansluiting op Buurderij De Lage Hof. Ook wordt het mogelijk detailhandel toe te voegen.

Er is in het gebied een knip gemaakt in de verkeersontsluiting. In het vorige plan was er een doorgaande verbinding vanaf de Schoonenburgseweg naar de Kasteelsestraat. In het nieuwe bestemmingsplan is dat niet meer mogelijk. Er komen twee ontsluitingen, namelijk de reeds aanwezige ontsluitingsweg voor de bedrijfskavels in het noorden en een geprojecteerde ontsluitingsweg voor het zorgcentrum en de nieuwe woningen vanaf de Schoonenburgseweg. Deze weg kan ook worden gebruikt voor het bevoorraden van de beoogde supermarkt annex bakkerij via de achterzijde.

Rond 5 mei is er eerst een cosmetische verbouwing in het huidige pand, waarna de broers begin 2021 een nieuwbouw-Plus willen openen in het dorp. ‘We zullen voor het eerst moeten fietsen naar het werk.’
‘Levensmiddelen Derks Bakkerij’ staat in grote letters op de gevel. De familie Derks heeft al sinds jaar en dag een supermarkt met eigen bakkerij, carwash, tankstation en woning op deze plek aan de Hoogstraat te Overasselt. Over minder dan een jaar zijn ze er weg en is de kleinste PLUS uit de Gelderse plaats verdwenen. Een paar honderd meter verderop in de straat moet dan de Plus Briljant 2.0 van de familie Derks geopend zijn.

Nieuwbouw-Plus vier keer groter
Van supertje van 230 vierkante meter stappen de Derks-broers en hun partners vanaf november over op een winkel van 1000 vierkante meter vvo. In totaal gaat het om een nieuwbouwpand van 2000 vierkante meter op een perceel van zo’n 6000 meter. Naast het pand komt de carwash. Het tankstation van familie Derks verhuist niet mee.
In het pand komt, behalve de supermarkt, een slagerij van een andere ondernemer, een lunchroom en er komt iets als een drogist, slijterij of bloemist. De exacte invulling is nog niet bekend. Arnold Derks: ‘We zijn nu toe aan de afronding, waarbij we volop medewerking krijgen vanuit de gemeente.
We zitten nu echt in een stroomversnelling.’
Dat is wel even anders geweest. ‘Zelf spelen we misschien al wel vijf jaar met het idee om te verhuizen’, zegt Theo Derks, die tijdens de zoektocht naar uitbreidmogelijkheden een bekende wethouder sprak. ‘Er ligt daar werklandschap, zei ik tegen hem, is dat niet iets voor ons?’ Vervolgens begonnen de heren, samen met de slager, plannen te maken. Maar ze kwamen er niet uit met het toenmalige college. Dat werd twee jaar geleden vervangen, waarna het project in de wacht is gezet. ‘Voor hen was er geen prioriteit.’

De ondernemers kregen het verzoek om uit te breiden circa vijf jaar geleden van de leverancier. Op de huidige locatie zag de formule te weinig ruimte voor een supermarkt. ‘Dan kun je de bakkerij verplaatsen of op die plek 200 vierkante meter extra bouwen, maar dat is een dure verbouwing. En waar sta je dan over tien jaar?’ ‘Voor de toekomst was het nodig om uit te breiden. Overasselt kent een gezonde, lichte inwonersgroei en de woningmarkt is vrijgegeven, waardoor er meer gebouwd mag worden. Mogelijk komt er achter ons nieuwbouwpand een aantal aanleunwoningen.’

 

v.l.n.r. Marc van den Ende, Huub Franssen, Arnold, Elles, Theo en Jessica Derks en Edwin Linssen

|

Door Roel Diender

Ondernemersfamilie Derks stapt over naar Plus

UTRECHT – De familie Derks runt op dit moment een filiaal van Coop in Overasselt in de provincie Gelderland, maar zal binnenkort overstappen naar Plus.

De supermarkt wordt al generaties lang gerund door de familie Derks. Op dit moment is de dagelijkse leiding in handen van de broers Arnold en Theo, samen met hun partners Elles en Jessika. Naast de supermarkt zijn zij eigenaar van een ambachtelijke bakkerij, tankstation en autowasstraat. Edwin Linssen, directeur Winkelorganisatie bij Plus Retail: “De winkel van de familie Derks is een prachtige toevoeging voor Plus. Het ondernemerschap zit in hun bloed en ik heb er sterk vertrouwen in dat dit volledig tot zijn recht kan komen in onze coöperatie van zelfstandig ondernemers.”

Briljant 2.0
Naast de winkel van de familie Dirks komt er november nog een Plus bij  in Overasselt. Aan de rand van de gemeente wordt een Briljant 2.0 supermarkt gerealiseerd, de nieuwste formule van Plus. In een 2.000 vierkante meter groot winkelpand zit niet alleen de supermarkt, maar is ook ruimte voor de eigen bakkerij, een lunchroom, plaatselijke slagerij en een nog nader te bepalen andere lokale ondernemer.

Bron: Levensmiddelenkrant

Bakkerij en supermarkt Derks, al 5 generaties een begrip in Overasselt!

Van bakkerij/boer in 1844 tot bakkerij/supermarkt in 2021. Zeg je Derks, dan zeg je Bakkerij Derks. Een vaste waarde in Overasselt en omgeving. Maar in de afgelopen 177 jaar is er toch het nodige veranderd. Wat hetzelfde is gebleven is de kwaliteit van ons brood en banket en de familie die dit al voor de vijfde generatie met evenveel passie doet.

Hoewel het niet de eerste keer is dat Bakkerij Derks verhuist naar een nieuwe locoatie, voelt dit weel als een hele belangrijke verandering. Want deden we tot nu toe de supermarkt erbij, vanaf 21 juli, in ons nieuwe pand aan de Lagenhof nr. 5 neemt de supermarkt een heel belangrijke plaats in. Voor wie geinteresseerd is in de geschiedenis van onze bakkerij annex supermarkt, hier een aantal mooie foto`s uit de oude doos. Prachtige o ja! momenten voor de ouderen onder ons! En natuurlijk mag een stukje geschiedschrijving niet onderbreken:

1844: Arnoldus Derks, boer en bakker aan de Schoonenburgseweg, met de winkel in de huiskamer.

1890-1928: Gerardus Derks verhuisde naar hoek Valkstraat, Garstkampsestraat als boer en bakker. Zijn vrouw stond in de winkel met verkoop suiker, bloem koffie en thee.

1928: werd Jacobus Derks bakker. Zijn bijnaam was Kos den Bekker nam de bakkerij over van zijn vader. In 1995 werd de winkel uitgebreid naar hoe we hem nu kennen.

2003: Theo en Arnold, zonen van Jan van Kos den Bekker, zetten als 5e generatie de traditie voort. Met als hoogtepunt de verhuizing in 2021, terug richting Schoonenburgseweg (Lagenhof).

Als u straks naar onze nieuwe winkel komt, zult u verbaasd staan over de enorme verandering die we hebben gerealiseerd met deze nieuwbouw. Wat meteen opvalt als u binnenkomt, is dat de bakkerij nog steeds een belangrijke rol vervult. Verder vindt u in onze winkel alles wat u nodig heeft voor uw dagelijkse boodschappen, maar ook een gezellige borrel of barbecue hebben wij alles in huis. En heeft u een keer minder tijd om zelf te koken? Bij ons vindt u heerlijke, verse en gezonde maaltijden die u thuis alleen nog maar even hoeft op te warmen. En kunt u iets niet vinden? Onze trotse, enthousiaste medewerkers staan voor u klaar om u wegwijs te maken in de winkel.

Graag tot ziens op de Lagenhof Familie Derks en medewerkers.